Win een puppy! -> Help bij het stoppen van “Puppy For All”

Heb jij altijd al een hond willen hebben, maar kun je dat eigenlijk niet betalen? Geen zorgen!! Op Facebook kun je nu maandelijks meedoen aan een Like-en-Win actie. En de gelukkige winnaar wint een Puppy naar keuze!

Zo. En mag ik nu even een teiltje? En mag ik even wakker worden uit deze nare droom? Helaas…ik heb dit niet gedroomd of verzonnen. Gisteren stuitte ik namelijk op een handelaar uit Belgie die deze tactiek toepast om meer volgers te vergaren voor zijn/haar Facebookpagina. En ik ben er eens even wat dieper in gedoken. Want natuurlijk betreft het hier een rasechte (no pun intented) broodfokker.  En ze steken het ook niet onder stoelen of banken!

Waar zijn de ouderdieren?

De handelaar in kwestie adverteert via Facebook en Tweedehands.net dagelijks met tientallen puppy’s van verschillende rassen. Een van de volgers stuurde hen een privebericht met de vraag waar de ouderdieren zijn van een van de pups en kreeg een wel heel open en eerlijk antwoord terug, zoals je ziet in dit screenshot.

De handelaar vertelt hier zonder er doekjes om te winden dat de pups, en dat gaat niet over 1 specifieke pup maar over alle rassen die ze beschikbaar hebben, afkomstig zijn van een “door de overheid erkende” importeur. Dat is voor hen een normale verklaring voor het ontbreken van de ouderdieren. Wat hier nog meer mis mee is, is dat de geimporteerde pups veel te jong zijn! Honden mogen pas de grens oversteken wanneer ze een geldige Rabies-enting hebben gehad. En die mag pas vanaf de leeftijd van 12 weken gegeven worden. Dat pups die in het buitenland geboren zijn al met 8 weken in België vertoeven is dus al strafbaar.

Censuur

Onder de hondenbezitters die zich op Facebook verzamelen in groepen is deze pagina onder de aandacht gebracht, zo ook op Shibalog. Meerdere mensen hebben hierna gereageerd op de posts van deze handelaar met kritische vragen, maar zonder naar te doen. Ze vroegen bijvoorbeeld naar de leeftijd van de pups, naar de erfelijkheids-onderzoeken die gedaan horen te zijn en naar de ouderdieren. Maar ze wezen andere volgers van deze handelaar er ook op dat dit je reinste broodfok is. Een vorm van fokken waarbij de ouderdieren alles ontzegd wordt en het alleen maar om geld draait. Zonder uitzondering werden de comments van deze mensen verwijderd en werden ze door de beheerder van de pagina geblokkeerd. Ze snoeren dus iedereen de mond die ook maar het kleinste beetje twijfel uit of de waarheid openbaart. Een typische handeling wanneer iets niet in de haak is. Maak de mensen die de waarheid kennen monddood en voila! Je hebt alleen nog maar leuke berichtjes op je pagina.

Facebook richtlijnen

Wat mij in dit geval, want er zijn helaas heel veel van dit soort handelaars actief op Facebook, het meest raakt is dat ze pups inzetten voor reclame-doeleinden. Via Like-en-Win acties geven ze maandelijks een pup naar keuze weg onder hun likers. Gratis en voor niks! Niet alleen stimuleer je hiermee een impulsaanschaf van mensen die het gekozen ras helemaal niet goed kennen, je buit die kleine onschuldige pups gewoon kei-hard uit.

Nu is het beleid van Facebook als het gaat om winacties vrij vaag. Althans…Ik dacht dat het duidelijk was en dat ik deze fokker “beet” had met zijn winactie toen ik deze informatie las over de Facebook richtlijnen:

De guidelines geven aan waaraan winacties moeten voldoen. Het doel van deze regels is om spam in je nieuwsoverzicht te voorkomen. In het verleden verplichtte Facebook bedrijven dat een promotie  beheerd moet worden via Apps op Facebook.com, op een canvaspagina of met een pagina-app. Op dit moment (vanaf 27/08/2013) mogen promoties gewoon op een pagina geplaatst worden.

Facebook stelt dat er spelvoorwaarden moeten zijn waarin o.a staat dat Facebook zelf niets met de winactie te maken heeft. Persoonlijke tijdlijnen mogen niet worden gebruikt voor het beheer van promoties. Dat betekent dat een bericht delen NIET gebruikt mag worden als voorwaarde voor deelname aan de winactie. Het verplicht delen van een bericht of foto om deel te nemen is dus verboden.

Het moet duidelijk genoeg zijn dat de promotie op geen enkele manier gesponsord, goedgekeurd of wordt beheerd door Facebook.

Enkele voorbeelden wat dus niet mag

 • Deel dit bericht met je vrienden en wie weet win jij …

 • Tag jezelf in deze foto en win….

 • Tag minstens 10 vrienden in deze fot en win…

Nu heb ik deze zinnen een aantal keren doorgelezen en kom ik telkens tot de conclusie dat het weggeven van een gratis pup niet is toegestaan. Ik heb daarom de Kansspelauthoriteit Nederland eens gebeld en dit verhaal voorgelegd. En helaas…wettelijk gezien is deze actie toegestaan. Het is zelfs zo dat als de waarde van je “product” onder de €4500,- ligt, je zo’n actie wekelijks mag doen! En dat het hier niet om tuinmeubilair van pallethout gaat maar om levende wezens, daar malen ze niet om. Het is dus echt een ethische kwestie. Iets dat elk weldenkend mens “not done” zal vinden. Maar in de wet is er niks over vastgelegd waar we iets mee kunnen.

Wat kunnen we wél doen?

Na verschillende telefoontjes met het RVO (rijksdienst voor ondernemend Nederland), de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenauthoriteit) en de Belgische instanties FAVV en GAIA had ik een flinke bult op mijn hoofd. Ik liep namelijk overal tegen een muur aan. Er werd gewaarschuwd voor mijn eigen veiligheid wanneer ik melding zou doen bij FAVV (De Belgische Voedsel- en Warenauthoriteit) en de Nederlandse instanties kunnen niks, omdat het hier een Belgische handelaar betreft.

Na een heel fijn telefoongesprek met een medewerker van GAIA (Zij komen op voor alle dieren en hun rechten in België) heb ik gelukkig de volgende informatie voor jullie:

 • GAIA is op de hoogte van de praktijken van PUPPY FOR ALL (handel in te jonge pups en weggeefacties) en heeft dit al bij een advocaat liggen.
 • GAIA adviseert iedereen die hier een steentje aan wil bijdragen om een mail te sturen naar de Vlaamse minister van Dierenwelzijn. Ben Weyts. Deze heeft namelijk beloofd om de Malafide handel in dieren te stoppen en slaat hierbij ook echt spijkers met koppen. De kracht van communicatie zit hem vaak in aantallen.
 • GAIA moedigt dan ook iedereen aan om een mail te sturen naar dierenwelzijn@vlaanderen.be, gericht aan Dhr. Weyts. Vertel in deze mail over de misstanden bij deze handelaar en herinner de minister er op die manier aan dat hij dit een halt kan en mag toeroepen.

De feiten die je, in eigen woorden, in dit mailtje kunt vermelden:

 • Het is VERBODEN om pups onder de 15 weken (met en zonder Rabiës vaccinatie) internationaal te verhandelen. Deze fokker geeft echter toe dat de te jonge pups niet in Belgie geboren zijn, maar zijn geimporteerd vanuit Slowakije.
 • De honden die ze verkopen, zijn honden die gestolen zijn van My Sweet Puppy, de vorige handelaar die in hetzelfde pand bedrijf voerde, maar nu failliet is verklaard. De honden zijn in beslag genomen, en mogen niet verkocht worden. Staan ook in dog id databank aangegeven als GESTOLEN!!!
 • Er is GEEN HK nummer aanwezig, dus Puppy For All mag officieel ook NIET handelen in België!
 • Er is tevens een vestiging in Slowakije, waar de pups dus ook vandaan worden gehaald. Er wordt daar gehandeld onder dezelfde naam (dus ook Puppy For All en ook op Facebook te vinden) maar de volgende website is ook van dezelfde organisatie!! http://www.dogexport.sk/ En er wordt door dezelfde mensen gehandeld onder de naam Taktik SRO, dus een Slowaaks opkoop centrum!!!
 • Het is verboden om dieren als prijs in een wedstrijd of loterij aan te bieden volgens Hoofdstuk XI, artikel 36 van de wet dierenwelzijn in Belgie. Zie hiervoor pagina 14 van DIT document.
De wet dierenwelzijn verbiedt het verloten of als prijs aanbieden van dieren.

Ik heb er bewust voor gekozen geen kant-en-klare voorbeeldmail voor jullie op te stellen. Dit, omdat het advies van GAIA is om eenieder in zijn eigen bewoordingen de mail te laten opstellen. Op die manier geven we een veel sterker signaal af. Je hebt immers zelf een beetje energie moeten steken in het opstellen van de mail.

Veel druppels

Voor veel mensen zal dit voelen als een druppel op een gloeiende plaat. En dat begrijp ik. Maar als er maar genoeg druppels vallen, bereik je heus wel wat. Vorig jaar bijvoorbeeld: Minister Weyts zag er in eerste instantie geen heil in om de illegale handel in honden bij een broodfokker in Kasterlee aan te pakken. Maar nadat hij meer dan 1ooo mails ontving van mensen die actie eisten, is de fokker wel degelijk aangepakt en werden er meer dan 400 honden in beslag genomen.

23 Comments on “Win een puppy! -> Help bij het stoppen van “Puppy For All””

 1. Tuurlijk ga ik mailen!

  Achterlijke dierenbeulen, allemaal smerige geldwolven!

  Bedankt voor de goede uitleg…

 2. Ik heb gemaild:

  Geachte Heer Weyts

  Mag ik u vriendelijk maar toch dwingend verzoeken, om meteen een halt toe te roepen, aan deze idiote handel.
  Er gaat bijna, als het niet al meer is, net zoveel geld in om als in de drugshandel.
  Dit zijn alleen maar geldwolven, die werkelijk nergens om geven!

  Die hondjes worden gekweekt met fokteven, die nooit het levenslicht zien, die stakkers worden veel te vroeg,
  bij hun mama weggehaald, zodat zij meteen weer zwanger kan worden, van een volgend nestje.
  De arme puppy’s worden met illegale paspoorten en illegale handel, zogenaamd allemaal netjes ingeënt,
  onze landen in gesmokkeld.
  De arme zieltjes, worden met velen, in veel te kleine kooitjes gepropt, in kofferbakken, busjes om zo op allerlei
  manieren aan de man te worden gebracht.

  Ik zie ze er voor aan, om ze bewust een gebroken poot te schoppen, zuur erover te gooien, om te zeggen,
  dat ze deze arme stumper zo hebben gered, om onze onnozele mensen, medelijden op te laten wekken,
  zodat wij massaal zo’n stakkertje redden-kopen.

  De handelaar geeft totaal niets om dieren, alleen maar om hun gevulde portemonnee.

  Deze site Puppy for All, met alle praktijken, van gratis Pup win acties etc. moeten onmiddellijk gestopt worden.

  Wil u zich alstublieft hard voor maken?

  U bent bij machte om hier wat aan te doen!

  Alvast bedankt!

  Groetjes Mieke Witteveen

 3. Wilt u hier s.v.p. zo snel mogelijk een halt toe roepen, dit kan toch niet, een dier is geen object die zomaar verloot kan worden, En de mensen die het diertje winnen, heel leuk gratis voor niets en dan? Oh yeh, diertje kost geld, diertje kost tijd heel veel tijd, nou ja dumpen dan maar, we hebben het toch niets voor betaald ( gewonnen).
  Echt iemand die een hondje zou willen hebben , maar de aanschaf niet kan betalen , dan kan de persoon ook niet voor het diertje zijn verdere onderhoud zorgen, dus nogmaals, LAAT DIT STOPPEN
  Mvg leny Scholte

  1. Dag Lenie
   Door een mail te sturen naar de minister van dierenwelzijn, zoals in het artikel staat, kun je een bijdrage leveren aan het stoppen van dit soort handelaars.
   Liefs,
   Marjolein

  1. Mee eens, mee eens! Heb je ook al een mail gestuurd naar minister Weyts, zoals ik adviseer in het artikel?
   Liefs,
   Marjolein – Shibalog

 4. Ik hoop dat u er snel wat tegen doet.
  zo kun je geen pups /honden houden.

  een fok / invoer / uitvoer verbod van puppy’s /honden

  en laat het van internet afhalen.

  1. Ik zou er heel graag iets aan doen. Helaas ben ik als eigenaar van deze website niet in de gelegenheid de wet te veranderen of in te grijpen. Vandaar dit artikel. In de hoop dat we met z’n allen de urgentie van deze handel kunnen aantonen aan Minister Weyts.

 5. Uiteraard ga ik dit bericht delen en natuurlijk ga ik ook mailen.
  Wettelijk gezien is een dier een voorwerp. Als ook dit veranderd zou worden kun je daders van allerlei strafbare feiten veel harder aanpakken

 6. Zie de zgn Vogeltjesmarkt in Brussel !!!Ik ben ook in Luik geweest en daar worden puppy’s gewoon in een ‘winkelstraat aan de man gebracht.Foei België !!!

 7. Zolang men blijft kopen gaat deze handel
  door! stop het!!! Ik heb zelf met deze fokker gesproken n.a.v. alle berichten, en elke keer wordt er weer een ander verhaal opgehangen!!! HOE
  KAN HET DAT DEZE ‘BEDRIJVEN’ IN NL KUNNEN BESTAAN???

 8. Al is het een druppel op de gloeiende plaat, ik heb een uitgebreide mail verstuurd aan het opgegeven adres.
  Nu maar hopen op actie…

 9. Dat moet stoppen arme honden laat die broodfokker oppakken en laat ze nooit meer los.En bevrijd die arme moeder honden A U B en steek niet je kop in het zand.Doe er wat aan

 10. Uiteraard dat we een mail sturen naar Ben Weyts, dat is het minste wat je kan doen. Mijn vraag aan hem is heel simpel: mijnheer de minister heel wat dierenliefhebbers hebben op u gestemd om praktijken zoals dit een halt toe te roepen. Beschaam het vertrouwen van uw kiezers en alle dierenliefhebbers niet. Met dank bij voorbaat om uw beloftes waar te maken.

 11. er worden ons allemaal regels en wetten voor geschreven zelfs hoe we kinderen moeten opvoeden en wat we mogen eten en drinken maar onschuldige dieren die geen stem hebben die worden aan hun lot over gelaten en behandeld als vuil , dat mag dan wel schijnbaar,of is er teveel geld mee gemoeid misschien?vullen er hogerhand personen hun zakken op het leed van die dieren?wie een dier of ander leven niet respecteert helpt de wereld naar de botten en veroorzaakt alleen ellende en overlast.Dus het is in het voordeel van serieuze mensen dat het gedrag van bepaalde soort dringend word gestraft en veroordeeld,liefst openlijk zodat mensen ingelicht worden.

 12. Geen enkel dier mag in een winkel verkocht worden. Ook in de winkels van Aveve en Tom & Co moet het stoppen met het verkopen van knaagdieren en vogels enz.
  En de broodfokkers die gaan direct naar de gevangenis en ” gaan niet langs start “. Het is crapuul van de ergste soort. En nu een mailtje naar Weyns.

 13. Gaan we nu kadootjes weg geven om mensen te lokken. En nog wel levende wezens.PUPPY’S. Honden die in vreselijke omstandigheden naar West-Europa worden getransporteerd. Waarvan de moeder hond in vreselijke omstandigheden keer op keer gedekt word, geïnjecteerd word met hormonen zo dat ze zo snel mogelijk weer vruchtbaar word. Puppy’s die bij de moeder weg gehaald worden als ze nog geen zeven weken zijn. Die niet gezond zijn. Getraumatiseerd, geen / of halve vaccinatie,s hebben gekregen .
  STOP deze handelaren. Ze verdienen grof geld met verkopen van jonge baby hondjes. In Oostblok landen kopen ze een puppy voor € 10,00
  Dan worden ze getransporteerd in vreselijke omstandigheden naar West-Europa . En hier lijkt het of je een gelukkig gezond hondje koopt. Soms gaat het goed. Maar wil je dit echt?
  Wil je dit mee instand houden? NEE. Dus geen handel in dieren.

 14. Hun antwoord op mijn mail:

  Geachte

  De dienst inspectie heeft uw melding goed ontvangen en we waarderen uw aandacht voor de verbetering van het dierenwelzijn in Vlaanderen.
  Het verloten van dieren is inderdaad niet toegestaan en de dienst zal dan ook de gepaste maatregelen nemen.

  Verder kan ik u meedelen dat het hier over een erkende inrichting gaat die recent werd overgenomen.
  Er werd evenwel aan de nieuwe beheerders gevraagd om een nieuwe erkenningsaanvraag in te dienen die ondertussen reeds ontvangen werd . Er zal dan ook een onaangekondigde controle plaatsvinden om na te gaan of er nog steeds aan alle erkenningsvoorwaarden wordt voldaan.
  Deze erkende inrichtingen worden bovendien op regelmatige basis onderworpen aan onaangekondigde controles om na te gaan of er wordt voldaan aan de voorwaarden gesteld in het Kb van 27 april 2007 houdende erkenningsvoorwaarden voor inrichtingen voor dieren en de voorwaarden inzake de verhandeling van dieren
  Indien er door onze inspecteurs overtredingen worden vastgesteld, worden de nodige maatregelen genomen.

  Vlaamse overheid
  DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE
  Secretariaat – generaal
  Inspectie Dierenwelzijn
  T 09 276 20 60
  dierenwelzijn@vlaanderen.be
  Koningin Maria Hendrikaplein 70 bus 77, 9000 Gent
  http://www.lne.be/dierenwelzijn

  1. Hi Kim. De teksten kunnen idd niet gekopieerd geworden omdat er helaas vaak teksten gestolen werden. Om welke reden zou je de teksten willen gebruiken om te mailen? Zou je de link niet gewoon kunnen mailen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *