Honden en warm weer: Gebruik je gezonde verstand!

Je ziet de tips vast overal voorbij komen. Toch wil ik er niet aan voorbij gaan! We hebben warm weer voor de boeg. Dit betekent dat je extra goed zult moeten zorgen voor je trouwe viervoeters. Honden, katten, maar ook andere huisdieren hebben jouw hulp nodig om zich prettig te voelen bij hoge temperaturen!

Vanaf de website van de dierenbescherming (www.dierenbescherming.nl) de volgende tips:

n de zomer kan het nog wel eens flink warm worden, ook voor uw huisdier. Veel van onze huisdieren kunnen daar niet zo goed tegen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.

Hoe merkt u of een dier het te warm heeft?

Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. Merkt u dat uw dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u nat maken met koel water. Maak vooral kop, oren, hals en poten nat. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor het nog lastiger wordt om de lichaamswarmte af te geven. Breng het dier naar een plek in de schaduw of in een koel vertrek om bij te komen. Zorg voor vers drinkwater, maar ook hier geldt: geen ijskoud water, en geen liters achter elkaar, dit geeft maagproblemen.

Is de oververhitting nog erger dan kan uw dier een hitteshock krijgen. Dit herkent u aan snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. Dit is een noodgeval, u moet direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Wat als een dier (in dit voorbeeld hond) toch oververhit is geraakt?

  1. Verplaats de hond naar een koele plaats.
  2. Probeer de hond in een rustig tempo af te laten koelen door hem te bedekken met een nat laken of natte handdoek. Gebruik hiervoor koel water en geen ijskoud water, want dat kan bij een oververhitte hond tot een hartstilstand leiden.
  3. Neem de temperatuur op, desnoods meerdere keren. Deze moet tussen 38 en 39°C zijn.
  4. Geef de hond te drinken tot hij weer goed reageert enweer normaal hijgt.
  5. Zorg dat de hond z.s.m. een dierenarts ziet ter controle en indien nodig verdere behandeling.

Honden

Honden en warm weer

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Ze hebben het dan ook snel warm. Zorg er voor dat uw hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg natuurlijk voor voldoende vers drinkwater. Als uw hond van zwemmen houdt dan is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Deze zijn gevuld met een materiaal dat koud water op kan nemen en de koelte lang vast kanhouden. Erg handig voor bijvoorbeeld een autoritje of voor warmtegevoelige rassen zoals kortneuzige honden (zoals bijvoorbeeld bulldoggen). Let wel op dat de hond niet op het materiaal kan kauwen, dus alleen onder toezicht gebruiken! Honden liggen bij warm weer ook graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid. Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcreme. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met uw hond fietsen in de zon!

HOND IN WARME AUTO.

Honden en warm weer

Dan…je leest geregeld dat er honden uit auto’s gered worden met dit weer. Wat zijn jouw rechten en plichten als omstander als je een hond in een auto aantreft met deze temperaturen? Mag je dat ruitje zomaar inslaan en de hond meenemen? Moet de politie je komen assisteren? Hier de antwoorden:

Belangrijk is dat je ervan overtuigd moet zijn dat het dier in nood is. Als de reflexen en reacties van het dier uitblijven, het dier ernstig hijgt en lijdt, dan mag je als omstander natuurlijk in actie komen! Bel als eerste de politie op 112 of 144 (red een dier, bel 144). Vertel hoe de situatie is en dat je een ruit wil inslaan om het dier te helpen. Vraag of er een patrouille of dierenambulance ter plekke kan komen. Als je zonder toestemming van de politie handelt kun je hier, hoe krom het ook klinkt, zelf nare gevolgen van ondervinden. Zodra je de hond uit de auto bevrijd hebt zorg je dat hij in de schaduw komt te liggen om bij te komen en iets te drinken krijgt. GEEN ijskoud water!!! Koud water uit de kraan is voldoende. Bedek de hond met een vochtige doek om het afkoelen op een gelijkmatige manier te versnellen. Te snel afkoelen (emmer water) kan voor een shock zorgen en het hart doen stoppen. Zorg dat het dier, ook als er nog geen eigenaar is aangetroffen, zo snel mogelijk vervoerd wordt naar een dierenarts. Politie of dierenambulance kunnen je hierbij helpen.

 

Het ruitje tikken is in principe niet voor eigen rekening. Uit navraag bij verzekeraars blijkt dat je dit neer kunt leggen bij de aansprakelijkheidsverzekering. “Per geval wordt dan bekeken of ook alle andere opties om het dier te bevrijden uitgeprobeerd zijn. De ervaring leert dat verzekeraars geneigd zijn coulant om te gaan met dit soort zaken”, aldus Verbond van Verzekeraars.

‘Gebruik je gezonde verstand’

“De politie doet een beroep op het gezonde verstand van mensen”, aldus de woordvoerder van de Raad van Korpschefs. “Het is altijd handig om eerst 144 te bellen voor je een ruitje intikt.”

Mocht je dit allemaal wat overdreven vinden? Kijk dan eens in onderstaande illustratie. Zo snel kan de temperatuur in een auto oplopen!!! Laat zelf dus ook nooit of te nimmer je hond in de auto achter. Ook niet met een raampje open. Ook niet voor 5 minuten. Ook niet als het zonnig is bij “maar” 18 graden…

Honden en warm weer

INFO OVER OVERIGE HUISDIEREN:

Katten

Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat uw kat schaduw heeft of naar binnen kan. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als u hem in een warme auto moet vervoeren, dan moet u wel oppassen voor oververhitting.

Konijnen

Konijnen kunnen ook slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen zij het moeilijk. Zorg er dus altijd voor dat uw konijnenhok niet in de zon staat. U kunt zelf ‘koelelementen’ maken voor uw konijn door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, deze kan barsten!). Als u deze bij het konijn legt, eventueel gewikkeld in een oude theedoek zodat het konijn zijn neus niet kan ‘branden’ aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen kunt u er een nat wit laken overheen leggen. Door de verdamping onttrekt dit wat warmte aan het hok.

Let op: Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen door de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Let dus ook op de hygiëne van uw konijn en maak het hok vaker schoon.

Knaagdieren

Ook knaagdieren zoals cavia’s, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help hen afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heeft u een plastic bodembak, dan kunt u eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant!) diepvrieselementen leggen. Natuurlijk zet u het hok nooit in de zon!

Vogels

Vogelkooien mogen ook niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen geeft u regelmatig vers water. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heeft u een vogelkooi hangen, dan kunt u deze bij erg warm weer wellicht beter op de grond zetten. Pas dan wel op met tocht en uiteraard moet de kooi veilig staan voor honden, katten of kleine kinderen! Heeft u een buitenvoliere of een kippenhok, zorg ook dan voor schaduw met behulp van een parasol of een wit, eventueel nat gemaakt laken.

Terrarium en aquarium

Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel controleren en zorg ervoor dat er geen directe zon op de bak schijnt.

Hobbydieren

Geiten, schapen, paarden en andere buiten lopende dieren hebben ook graag schaduwplekken. Zorg in elk geval altijd voor vers drinkwater. Schapen het liefst scheren (dit is niet bij wet verplicht!). Ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *