Hittegolf en honden. Pas op met gevaarlijke adviezen!

We puffen en zuchten….Dag 1 van de hittegolf die over ons mooie landje trekt!

Samen met Kimi en Ziggy zit ik binnen. Met de airco aan. En een glaasje spa…en een marathon-sessie “Lost” op Netflix:) Tijdens deze hittegolf vind ik het super om te lezen dat mensen tips vragen op verschillende fora en facebookpagina’s om het voor hun honden zo aangenaam mogelijk te maken. Helaas ben ik alleen vandaag al een aantal tips en links tegengekomen die JUIST super gevaarlijk kunnen zijn voor je schatten. Hoog tijd om een aantal van die “tips” te ontkrachten.

Welke goedbedoelde tips moet je NIET opvolgen?

tumblr_mzkqbmHihZ1s491efo1_500
Bron

De natte handdoek

Veel mensen denken hun hond verkoeling te kunnen geven door een natte handdoek over de rug van de hond te leggen. Dit heeft juist het tegenovergestelde effect. De vacht wordt vochtig, gaat broeien en zorgt zo JUIST voor oververhitting.

Bij honden die tekenen van oververhitting vertonen leg je een natte handdoek over de BUIK. Hier hebben ze over het algemeen wat minder vacht en liggen de bloedvaten dichter onder de huid.

Als je je hond wil helpen met afkoelen, zorg er dan voor dat hij toegang heeft tot een koele plek in huis (de badkamer bijvoorbeeld) of zet een ventilator of airco in de woonkamer. Het is NIET zielig om je hond binnen te houden met dit weer!

Ook kun je een kinderbadje vullen met een laagje water. Via de voetzooltjes zorgt het water dan voor verkoeling voor het hele lijfje.

Koud water

Laat je hond niet in een bad met te koud water zwemmen. En gooi ook niet in een spelmoment een emmer koud water over hem heen tijdens het stoeien. Het temperatuurverschil kan voor een shock zorgen! Zorg ervoor dat het water goed op temperatuur is, net zoals je dat bij jonge kinderen zou doen. Ook ijsklontjes in het drinkwater kunnen zorgen voor ongemak bij je hond. Zorg dat hij altijd vers, koud kraanwater ter beschikking heeft. Dat is koel genoeg!

Photo Credit
Photo Credit

Zonnebaden

“Die van mij blijven pal in de zon liggen. Maar ze zullen zelf wel weten wanneer ze in de schaduw moeten gaan liggen toch? Weigert je schat uit de zon te gaan? Houd hem dan binnen! Honden gaan uit zichzelf vaak pal in de zon liggen en hebben zelf natuurlijk niet door dat dit linke soep kan zijn met dit weer. Jij als eigenaar bent als het verlengde van zijn of haar gezonde verstand en moet tijdig ingrijpen als je hond zelf niet aanvoelt dat die hete zon niet goed is voor hem. Het is helemaal niet zielig om je hond met dit weer binnen te houden om hem uit de zon te halen trouwens. Leg wat speeltjes neer, zet de ventilator aan en leg een natte handdoek of koelmat op de vloer. Wedden dat je schat binnen no time ligt te genieten?

Hittegolf en honden.
Smoak the Shiba. Genieten van een fris lente-zonnetje. Op HETE tegels en vol in het zonnetje is dit zeker niet aan te raden bij temperaturen boven de 25 graden.

Vacht scheren

Scheer de vacht van je Shiba (of elke andere hond met dubbele vacht) NOOIT! Voor ons mensen ziet het er hartstikke warm uit, die wollige vacht. Maar deze zorgt verrassend genoeg ook voor bescherming TEGEN hitte. Niet alleen ontneem je je hond de mogelijkheid om zijn lichaamstemperatuur te regelen, de kans op verbranding is ook erg groot! Bovendien kun je de vacht van een hond met een dubbele vacht onherstelbaar beschadigen hiermee.

Hittegolf en honden.

Wandelen

Als je ‘s middags even een korte plaspauze inlast op het grasveldje voor het huis, zorg dan dat je je hond waar asfalt of bestrating ligt NIET laat lopen. Voel met de achterkant van je hand of met je eigen blote voeten aan het asfalt…Lukt dit niet langer dan 5 tellen (tel hier maar een tel of 2 bij als je eigenlijk eens bij de pedicure moet langsgaan net als ik hihi)? Dan is het voor je hond veel te heet om er overheen te lopen en kan hij zijn voetzooltjes ernstig verbranden. Til hem op tot waar er gras is of loop zoveel mogelijk in de schaduw.

Zorg er ook voor dat je de langste wandeling van de dag op het koelste moment maakt. Dus of heel vroeg in de ochtend of na 10 uur in de avond. ‘smiddags beperk je de wandeling tot een korte pitstop in het gras of een kort ommetje door de wijk.

Hittegolf en honden.

In de auto

Als laatste wil ik iedereen er nogmaals op wijzen (en laten we in godesnaam hopen dat er eens een zomer komt waarin er geen honden op deze manier overlijden!) dat het echt NOT DONE en DODELIJK is om je hond alleen te laten in de auto bij temperaturen boven de 20 graden. Nee…ook niet met een raampje open. En ook niet voor maar 10 minuutjes! Gewoon NIET!

Hittegolf en honden.

 

61 Comments on “Hittegolf en honden. Pas op met gevaarlijke adviezen!”

 1. Goed artikel! Ik ben vandaag met mijn hulphond naar een terrasje gegaan, maar heb gezorgd voor een plek in de schaduw, een koelband en voldoende drinkwater! Ook steeds aan de tegels gevoeld of het oké was om haar te laten lopen, anders even een stukje opgetild (gelukkig is het een sheltie van 6 kilootjes hihi).
  Nu kan zij vrij goed tegen de warmte, neemt haar rust wanneer nodig etc, maar sommige honden moet je echt afremmen. Vanavond, rond een uurtje of half tien gaan we wel weer een wandeling maken over gras. 🙂

 2. Dus als mijn chihuahua in de de living altijd zijn plaatske in de zon zoekt en daar zich dan lekker neerlegt, dat is helemaal ni goed? Of ging dat over de langharigen?

  Groetjes marijke

  1. Hoi Marijke
   In huis is natuurlijk iets anders dan buiten in de volle zon. Ik zou goed opletten dat het dan binnen niet te benauwd is.

 3. Goede tips Marjolein! Ik heb ook gezien dat mensen honden ijsjes maken van brokjes en water in een bekertje invriezen, weet jij toevallig of dit kwaad kan?

 4. zorg dat er zowel zon- als schaduwplekken zijn, en ruim water – en laat verder de hond zijn zin doen, hij weet veel en veel beter dan jijzelf wat goed voor hem is

  1. Hoi Bob
   Dat is niet helemaal waar. Instinctief reageert een hond niet altijd op tijd op de lichamelijke reacties bij oververhitting en warm weer. Het is in mijn ogen de taak van elke hondenbezitter om in dit soort situaties mee te denken en op tijd in te grijpen.
   Liefs!
   Marjolein

 5. Mijn hond ligt altijd bij mij dus als ik overdag binnen ben wil de hond ook binnen zijn. Nog een extra tip: zet buiten in de schaduw ook een bak met water waar ze uit kan drinken.

 6. Nog een tip: Koop een verkoelingshalsband, een nacht in de vriezer en dan kan de hond die een paar uur om hebben, vacht wordt niet nat en ze vinden het heerlijk 🙂

  1. Een koelband mag NOOIT in de vriezer, wel in de koelkast….dit kan ernstige brandwonden geven!

  2. Nóóit in de vriezer leggen, dan kunnen ze in shock raken en overlijden. Wij verkopen ze en je legt ze dan kwartier in koud wat. Je wasbak bijvoorbeeld en dan kunnen ze hem om. Blijft uren koel ook s je zelf denkt dat je alweer warm is. Als het klaar is leg je hem in de koelkast, dus absoluut please niet in de vriezer!!

 7. Dit is de juiste manier om dieren te helpen bij extreem warm weer.
  Hoop dat dit bericht heel veel mensen bereikt.

 8. Wanneer een hond echt oververhittingsverschijnselen vertoont, is een natte handdoek op de buik niet voldoende om af te koelen. Dan moet je de slang met water erop zetten, niet ijskoud maar koel. Op die manier koel je veel beter.
  En voor honden die niet schrokken zijn hondenijsjes heel lekker!

  1. Dat klopt Rens. Echter, deze blog is niet geschreven voor oververhitting, dus daar ben ik verder niet op in gegaan. Het gaat vooral om het verschil tussen buik en rug:)
   Wel super dat je het even aangeeft, ook wat betreft de ijsjes:)
   Liefs!
   Marjolein

 9. We doen overdag (naast de kleine rondjes om te plassen) niet veel, Korak ligt graag languit binnen bij de ventilator en s avonds rond 9 uur gaan we naar de zeedijk, heerlijk in zee zwemmen en stoom afblazen

  1. Wat heerlijk Anne! Het is hier in Zuid Limburg prachtig, maar met dit soort dagen zou ik wensen dat ik ook aan zee woonde:)
   Liefs!
   Marjolein

 10. Nog een tip. Als je twijfelt of je hond het misschien toch veels te warm heeft. Voel aan de binnenkant van de oren. Als die te warm zijn moet je zorgen dat je hond word afgekoeld

 11. Mag ik nog wat aanvullen.
  Als je met je hond gaat zwemmen, die dit dan ‘s ochtends heel vroeg of laat in de avond. Sommige honden (labrador bv) hebben nl zo’n beschermende vacht dat juist als deze nat word hij gaat broeien. Met alle gevolgen van dien. (Je hebt dan het zelfde effect als met die natte handdoek op de rug)

  1. Super tip Claudia. Als je hond thuis in een badje poedelt en daarna binnen in de schaduw en in een koele ruimte kan liggen om te “drogen” kan het mijns inziens een stukje minder kwaad. Maar buiten en in natuurwater is het sowieso oppassen geblazen. Zorg er ook zeker voor dat de entingen voor de ziekte van Weil in orde zijn dan.

  1. Zolang ze het ijs niet hap-slik-weg happen is het niet erg. Ze likken eraan waardoor de tong afkoelt en dus ook het lijfje. Tegen de tijd dat de vloeistof de maag bereikt is deze niet meer koud. Als je hond een echte schrokop is, zou ik inderdaad geen ijsjes aanbieden.

  2. Je kan gerust een hondenijsje geven maar met mate. Geef er niet één elk uur. Sommige dierenartsen raden het zelfs aan. Zorg wel dat het ijs iets voor gedooid is zodat de tong niet aan het diep gevroren ijs vast plakt, maar dat moet je toch wil je het ijs uit het bekertje krijgen. Ik heb NOG NOOIT gehoord dat een ijs een maagtorsie krijgt van een ijsje, dat heeft er namelijk niks mee te maken. Sommige honden kunnen diarree krijgen dus dat moet je in de gaten houden, maar die van mij hebben daar geen last van. En blijf er bij. Als je het idee hebt dat je hond het ijsje in één keer wilt weg werken dan moet je uiteraard uitkijken, maar dat geldt voor al het eten. De meeste honden zullen er gewoon aan likken en krijgen zo langzaam het ijsje binnen wat geen kwaad kan. En nogmaals, met mate…

 12. Hele goeie tips, je leest inderdaad vaak dingen waar ik niet van weet hoe gevaarlijk het kan zijn. Maar nu wel! 1 Vraagje: wij wonen op een hofje en daar laat ik nu de hondjes hun behoeften doen. Ze moeten alleen een klein stukje over tegels lopen. Ze wegen 52 en 53 kilo……die kan ik echt niet tillen hoor! En er zullen meer mensen zijn met zware honden met dit probleem. Nu staat er wel hel makkelijk dan til je je hond even een stukje op. Dat gaat fusie niet bij alle honden! Ik ren er altijd heel gauw overheen, maar het kan niet anders!!!!!!

  1. Hoi Sabine.
   Zoals je kunt lezen in het artikel, raad ik je aan om, als je je hond niet kunt tillen, idd zoveel mogelijk in de schaduw te wandelen en de zonnige plekjes te vermijden. Dit is niet 100% mogelijk natuurlijk, maar als je je er al van bewust bent, ben je al een heel eind:)
   Liefs!
   Marjolein

 13. Ik vond dit artikel zo informatief en belangrijk dat ik hem samen met vier anderen heb uitgelicht op Groentje Gezond.

  Groetjes Anouk

 14. Hallo allemaal
  Nou lees ik dat mij goed bedoelde advies (vochtige theedoek om de nek losjes ) die ik op fb had gezet dat het hellemaal niet goed is …..
  En de ijsjes ook niet begrijp ik nu ? Hij vond hem gisteren heerlijk …ik heb er nog een paar gemaakt van honde koekjes ik dacht een per dag mag die wel ….maar ik zal dit op me fb delen en de theedoek en de ijsjes afraden

  1. Hoi Lia
   Een ijsje is helemaal niet zo slecht hoor, zolang ze het niet ineens opslokken:) En de handdoek zou ik idd niet doen. Honden kunnen alleen zweten via hun voetzooltjes en hun bek, dus het brengt geen verkoeling. Als je een natte doen wil gebruiken, leg deze dan over de buik en liezen van je hond heen als deze lekker ligt te relaxen:)

 15. hoi fijn dat je dit deelt! ik heb nog even een vraagje en hopelijk weet je daar antwoord op. ik heb een langharige (erge pluizebol maar dus geen dubbele vacht) akita inu. denk je dat zo’n koel halsband daarbij zou helpen of zitten dan toch al die haren in de weg en voelt die daar niks van? en dan nog een vraagje. natuurlijk zou ik m’n hond nooit kaal scheren, maar zou het kwaad kunnen om z’n buikhaar en ‘oksels’ wel wat korter te laten knippen/scheren, of absoluut niet doen? we verhuizen namelijk naar curacao en de hond gaat mee, dus we willen t haar daar wel zo aangenaam mogelijk maken. ik heb niet t idee dat ze veel last van de hitte heeft (ik moet dr echt zelf zeggen dat ze in de schaduw of binnen moet gaan liggen)

  1. Hoi Diana
   Die koelband voelen ze zeker wel, dus die zou ik gewoon lekker gebruiken. Bij honden zoals de akita (die zeker wel een dubbele vacht hebben!) zou ik inderdaad liever niet scheren of knippen. De vacht van alle Japanners (op de tosa na) heeft juist een koelende functie in heel warm weer.

   Ik wens jullie veel plezier en succes met de verhuizing!
   Tin delisia riba Curacao.

   1. hoi lalein! thnx voor je reactie 🙂
    dan bestel ik zo’n band. en laat ik t knippen lekker achterwege.
    langharige akita’s hebben geen dubbele vacht. echt kom maar kijken 😉 die hebben alleen die rechte lange haren die normale akita’s ook hebben maar dat donzige ondervachtje hebben ze niet.
    en dankjewel dat gaat wel lukken 😀

    1. Misschien kun je je vraag eens neerleggen in de facebookgroep “Akitablog”? Daar zitten ook meerdere mensen met langhaartjes die je vast graag van advies voorzien:)
     Je vindt de groep HIER

 16. Wat een goeie tips!! Ik zou als je hond zo’n schrokkop is wat kleinere ijsjes maken doe een brokje in een ijsklontje…

  1. Dan zou ik de ijsklontjes zelf nog een keer stuk slaan voordat ik ze zou geven. Ijsklontjes zijn toch al best groot:)

 17. Wat onze hond heerlijk vond, waren ijsklontjes in zijn drinkbak. Bij heel erge warmte haalde zij er die zelfs uit om lekker aan te likken. Ook eens een heel grote brok ijs gehad, maar dat was van de diepvries ijsvrij maken. vond ze ook heerlijk

 18. Ik heb een Zwitserse witte herder. Hoe weet ik dat mijn hond aan verkoeling toe is. Moet hij dan hijgen? Kan ik het ergrns anders aan merken. Hij is bijna 9 weken en gaat nog niet uit zichzelf in het voetenbadje maar ligt gelukkig wel de hele dag in de schaduw!

  1. Hoi Alexander
   In principe is een hond met dit weer natuurlijk altijd aan verkoeling toe:) Het hijgen doet hij om warmte kwijt te raken, net zoals wij mensen zweten:) Zeker bij jonge pupjes is het goed oppassen geblazen met dit weer. Misschien heb je iets aan de informatie uit de blog die ik vandaag schreef?

 19. Ja ik heb zeker wat aan je blog. Ik pas het grootste gedeelte ook toe. En om de zoveel tijd zet ik hem even in het voetenbadje en maak ik zijn buikje wat vochtig. Binnen ligt hij in zijn bench op een koelmat. Maar ik merk aan hem dat hij last heeft van de warmte. Af en toe een beetje zeurderig piepen zoals pups dat kunnen doen. Maar hij hijgt verder niet.. Is dat dan omdat het niet nodig is of omdat hij niet goed weet hoe hij die warmte kwijt kan raken.

  Groetjes

  1. Ik denk dat hij van jou voldoende verkoeling krijgt inderdaad. Zolang hij genoeg drinkt zit je helemaal prima denk ik:) Hijgen is wat dat betreft echt een automatisme dat elke hond gebruikt om af te koelen.

 20. Super artikel! Hier vanmorgen om 6u ‘s ochtends de lange wandeling gedaan om de hitte voor te zijn en ze toch wat energie kwijt konden (heb een kruising Rhodesian Ridgeback x Tosa Inu van 1 jaar, die kreeg het een beetje op zn heupen van de afgelopen dagen alleen maar korte rondjes lopen, begrijpelijk). En zo’n schelpbadje gekocht zodat ze lekker kunnen voetjebaden. Wat misschien ook leuk is als je een KONG hebt voor je hond, ik doe soms wat natvoer erin en dan een paar uur in de vriezer. Dan hebben ze iets lekker koels, en het is lastig om het op te schrokken omdat ze het eruit moeten peuteren en dus ook niet zo snel koude bonken vlees/vloeistof op de maag krijgen en het is ook gelijk een hersenwerkje 🙂

 21. ik scheer mijn bobtails al 26 jaar….eerst de ene die 16 werd en nu de ander.

  knappen ze echt van op. Zonder scheren zijn ze zo dood als een pier en na het scheren weer vrolijk

  1. Hoi atv
   Bij bobtails is dat natuurlijk een ander verhaal dan bij Shiba’s en andere honden met een vergelijkbare vacht:) Omdat deze websit zich vooral richt op de eigenaars van Japanse Hondenrassen, staat het scheren er dus als no-go bij:)

  1. Dat zou ik zelf niet doen. Omdat het zo warm is, droogt de vacht heel langzaam en kan dit enorm gaan broeien.

 22. Ik ben tot 22juli de oppas van mijn broer zijn shiba Koda. Met dit hete weer ligt hij vooral op mijn broer zijn bed. Heb ervoor gezorgd dat de kamer zonvrij is en blazer staat zowel boven als beneden in de leefruimte op. Ik ga enkel met hem buiten als het heel laat is of als er overdag genoeg koelte is. Voor de rest laat ik hem slapen al ga ik regelmatig kijken of hij nog ademt. Zou niet graag aan broer en schoonzus moeten melden dat mijn metewoefke iets is overkomen onder mijn toezicht. Ook geef ik hem tot 3x toe vers koel water. Dat is je hond graag zien en er voor zorgen betoond de liefde die je ervoor voelt.

 23. Ik krijg altijd botten (knieen/ribben e.d.) voor de hond mee als ik een rundvleespakket bij de boer koop.
  Die vries ik in en laat ze normaal gesproken helemaal ontdooien voordat ik ze geef. Nu lees ik dat mensen speciaal hondenijsjes maken. Kan ik ook gewoon een bevroren bot geven? Of is dat misschien te koud voor de tanden? Ik neem tenminste aan dat ze eraan gaat knagen i.p.v. likken. Soms geef ik ook het soepvlees als er veel van in het pakket zit en ik het niet op krijg voor de volgende lading vlees komt. Is het goed om dat dan (half) bevroren te geven?

  1. Dat bot kan geen kwaad lijkt me. Het vlees zou ik niet bevroren of half bevroren geven. Dan komt er toch plots een brok heel koud vlees in de maag terecht. Daar kunnen ze dan misschien een beetje diarree van krijgen wat op zich niet erg is. Maar ik zou dat dan liever niet geven.

 24. Ik heb voor mijn teckel een koelte vestje gekocht van Hurta maar nu lees ik dat je de rug eigenlijk niet nat mag maken maar zo,n vestje maak je dus naar met koud water en dan knijp je het goed uit en doe je het om… Stukje n
  Borst/buik en haar halve rug zitten dan in het vestje… Mag dat dan wel of ook beter van niet ?

  1. Tuurlijk kan dat geen kwaad. Een koelband is als het goed is namelijk niet meer nat als je hem om doet.

  1. Het verschil tussen een natte handdoek en een koelvest is dat een koelvest niet nat is. Het water uit de handdoek zorgt ervoor dat het gaat broeien. Een koelvest is dus geen enkel probleem lijkt mij:)
   Liefs!
   Marjolein

 25. Ik spuit regelmatig een schaduwstuk van mijn terras nat. Vind ze heerlijk om overheen te lopen en om op te gaan liggen.

 26. Hoi Lalein,

  Kunnen honden aan de diarree raken van koud water?
  Heb namelijk 3 flessen in de koelkast, die krijgt m’n hond als we terug zijn van wandelen en zijn tong op half negen staat.
  Moest vanacht eruit omdat hij nódig moest en liep te piepen en te ijsberen.
  Het is begonnen sinds ik water uit de koelkast geef. P.S. Drink het nu wel zelf wel, en hij krijgt gewoon kraan water. Ben eingelijk benieuwd of het daaraan ligt? Tot horens,

  1. Hoi Rudi
   Dat kan inderdaad door het (te) koude water komen. Gewoon koud kraanwater is fris genoeg om voor verkoeling te zorgen na een goede wandeling. De maag krijgt plots een koude golf aan vloeistof binnen, waardoor de temperatuur van het lichaam te snel kan dalen. Het lichaam moet vervolgens heel hard werken om dit water weer op lichaamstemperatuur te krijgen, waardoor de spijsvertering van slag kan raken.
   Marjolein

 27. Tip : je kunt ook een normale ballon met water vullen en dan in de vriezer leggen als hij dan bevroren is de ballon er af halen en water er over doen zodat je hond noet met zijn tong blijft plakken je hondje heeft dan een ijsbol waar hij lekker aan kan likken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *