Musthaves voor je hond: Gezondheid en Verzorging

Als je een hond in huis hebt, zul je een aantal spullen altijd wel in huis hebben. Een lekkere mand, een voer- en drinkbak en genoeg speelgoed voor zijn hele leven! Maar welke handige en belangrijke musthaves mogen er nog meer niet ontbreken? Ik heb eens gekeken wat wij zoal aan spullen in huis hebben en heb links en rechts eens navraag gedaan bij andere hondenbaasjes 🙂 Om de boel een beetje overzichtelijk te houden, zal ik mijn lijstje in twee categorieën verdelen voor je: “Gezondheid en verzorging”en (Ik wist niet dat het bestond, maar wat handig!) “Gadgets” Vandaag de eerste categorie. Morgen de gadgets 😉

 

EHBO-doos

EHBO doos hond

Voor jezelf en de andere gezinsleden op 2 poten heb je natuurlijk een EHBO doos in huis. Maar wist je dat je met een aantal eenvoudige spullen ook een fijne EHBO-doos voor je hond kunt samenstellen? Zo ben je altijd voorbereid op kleine ongelukjes en ongemakken. Het beste kun je deze spullen bewaren in een waterdichte en afsluitbare bak die je al voor een paar euro bij winkels als Action en Xenos kunt kopen. Plak er een leuk etiket op en voila! Natuurlijk heb je ook je eigen EHBO doos met handige spullen als een verbandschaar, leukoplast en een thermo-deken. Die kunnen ook van pas komen bij honden. Maar wat mag er niet ontbreken in een EHBO-doos voor honden?

Medische gegevens van je hond

Verzorging hond

Ken je dat? Je hebt een afspraak bij de dierenarts. Maar waar ligt dat paspoort of boekje met gegevens over de inentingen? In de kast in de woonkamer? Of zit het nog in je rugzak van toen jullie op vakantie waren? Bewaar het paspoort of entboekje en de gegevens van je dierenarts in de EHBO-doos. Een logische plek! En vergeet het er dan ook niet weer in te stoppen als je het nodig hebt gehad 😉

Honingzalf

Verzorging hond

Wat “Nivea” voor mij is, is Honingzalf voor Kimi. Als ze eens jeuk aan haar pootjes heeft vanwege het vochtige weer of een klein oppervlakkig wondje heeft, is deze zalf echt een uitkomst! Ik heb hem standaard in huis van Vetramil. Het is een wondzalf met honing en essentiële oliën. De zalf heeft een verzachtende en beschermende werking op de gewonde of geïrriteerde huid.

fixatie Verband en leukoplast

Verzorging hondVerzorging hond

Ik heb altijd een paar rolletjes verband in huis voor Kimi. Niet alleen handig als je je hond moet verbinden nadat hij zich ergens sneed of pijn deed. Ik gebruik het vooral om de honingzalf te laten intrekken. Kimi vindt die namelijk zo ontzettend lekker dat, nog voordat ik haar pootjes heb ingesmeerd, ze het er alweer vanaf heeft gelikt. Het pootje waarvan ik de voetzool insmeer, verbind ik even een paar uurtjes, zodat de zalf goed kan intrekken 🙂

Koevoetje voor teken

Verzorging hond

Ik heb ze nog nooit hoeven gebruiken, maar weet wel altijd waar ze liggen! De koevoetjes van O-tom. Hiermee draai je heel makkelijk (en op een veilige manier) teken uit de huid.

Puur Oor

Verzorging hond

Kimi heeft bij tijd en wijlen wat last van licht ontstoken oren. Bij het eerste teken hiervan, namelijk een hangend oortje waardoor haar hoofdje uit het lood lijkt te staan haha, bewapen ik me met de oordruppels van Puur Oor. Heeft jou hond geregeld last van iets dat vooral ongemakkelijk is en absoluut niet levensbedreigend? Kijk eens of PUUR er iets voor in hun assortiment heeft en leg het in het EHBO doosje. Zo hebben ze druppels tegen jeuk, nervositeit (altijd fijn om in huis te hebben als je hond bijvoorbeeld gespannen is bij vuurwerk of harde geluiden tijdens een verbouwing). Na twee dagen druppelen is Kimi van haar ontsteking af. Als het langer zou aanhouden of erger zou worden, bel ik uiteraard even met mijn dierenarts.

Naast de EHBO-doos zijn er nog een aantal hele handige spullen om in huis te hebben die met de verzorging van je Shiba te maken hebben:

Zalmolie of Kokosolie

Verzorging hondVerzorging hond

Wanneer Kimi in de rui is, of haar huid wat droog aanvoelt, krijgt ze een tijd lang zalmolie door haar voeding heen gemeng. Zo wordt de huid op een natuurlijke manier in topconditie gehouden en heeft deze minder te lijden van de ruiperiode, die veel vergt van huid en haar. De zalmolie kun je ook goed vervangen door de Kokosolie die je in de supermarkt vindt. Omdat deze olie pas bij een graad of 30 vloeibaar wordt, kun je deze het beste als apart hapje aanbieden. 1 heerlijk theelepeltje per dag volstaat dan.

Reserve-voer

Verzorging hond

Vergat je het KVV uit de vriezer te halen? Zijn de verse visjes uitverkocht of zijn de brokken op en is het zondagavond 22:00u? Ik heb altijd een paar kleine, onaangebroken proefverpakkingen van brokken staan die ze uitdelen op shows en evenementen. Ook bestel ik wel eens een proefverpakking bij een brokkenfabrikant als ze die online aanbieden. Zo is er altijd een plan B 🙂 Als het potje eenmaal is aangebroken, gebruik ik de brokjes als beloning tijdens onze wandelingen. Ik kies overigens wel altijd voor een kwalitatieve, koudgeperste brok zonder (al te veel) onnatuurlijke toevoegingen en een hoog vleespercentage. Proefverpakkingen van Pedigree gaan hier rechtstreeks in de prullenbak of naar het asiel 😉

Verschillende tuigjes en riemen

Kimi trekt al jaren lang elke dag hetzelfde tuigje aan als we gaan wandelen. En hier zit altijd haar flexilijn aan als ze niet los mag lopen. Wandelen we met een grote groep aangelijnde honden, dan hebben we een lange, dikke, knalrode lijn van 5 meter die goed zichtbaar is, zodat niemand erover struikelt in de groep. Haar oude tuigje hebben we ook nog bewaard voor het geval dat. En dan hebben we nog een korte lijn van 2 meter die handig is als we de stad in gaan of een terrasje gaan pikken. Deze korte lijn neem ik ook wel eens mee als we wandelen en we weten dat er in de buurt een hond vermist is. Ik kan er handig een lus in maken en zo, mocht ik de doler aantreffen, de hond aanlijnen en in veiligheid brengen.

Penning

Zodra we het huis verlaten draagt Kimi haar tuigje. Niet alleen handig in de auto en met wandelen, maar ook als ze los loopt. Aan dit tuigje hangt haar penning met ons telefoonnummer erop. Mocht ze eens ontsnappen of weglopen, dan heeft ze altijd onze informatie bij zich, zodat de vinder ons direct kan bellen. En natuurlijk is Kimi’s chip ook geregistreerd met onze gegevens. In mijn webshop vind je twee prachtige, handgemaakte penningen die vederlicht en waterbestendig zijn.

Verzorging hondVerzorging hond

 

Er zijn nog heel veel meer handige spullen om in huis te hebben. Daarom volgt morgen deel 2. In dat artikel zal ik je vooral vertellen over ontzettend slimme en handige uitvindingen en spullen voor hondeneigenaars 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *