Hondenspeelgoed om zelf te maken

Samen bezig zijn. Misschien wel de allerbelangrijkste bezigheid om een geweldige band op te bouwen met je hond. Als je samen plezier maakt, leer je elkaar kennen, vertrouwen en uitdagen!
En wees eens eerlijk. Wat is er leuker dan te zien hoeveel plezier en voldoening een hond haalt uit een simpel spelletje? Daarom een aantal leuke tips om zelf DIY hondenspeelgoed te maken

In de dierenspeciaalzaak wemelt het van de trekspeeltjes, balletjes en mindgames. De een nog mooier dan de ander. Maar wat ik heb gemerkt is dat Kimi absoluut niet warm loopt voor deze spellen. Het is dan ook zonde van het geld om ze te kopen en proberen, want na een uur is de lol er alweer vanaf voor haar. Ze zal vast niet de enige shiba zijn! Daarom hier een aantal tips voor spelletjes die je met je hond kunt doen ZONDER honderden euro’s te hoeven uitgeven aan dure houten denkspellen, onverwoestbare tennisballen en trektouwen met een eeuwig leven:)

Ik wens jullie veel speelplezier toe!

Maak je eigen trektouw!

Als je shiba behoorlijk graag een trekspelletje met je speelt is het gemiddelde trektouw misschien geen al te lang leven beschoren. Bovendien zijn ze vaak van behoorlijk stug materiaal gemaakt. Ik ben dan toch altijd een beetje bang dat het Kimi’s tandjes kan beschadigen. Daarom een tip voor het zelf maken van een trekspeeltje.

Wat heb je nodig? Een (oude) fleecedeken (of meer) en een schaar. Een fleecedeken koop je al voor een paar euro bij bijvoorbeeld Ikea.

De begraven schat

Shiba’s zijn notoire gravers. Dus waarom zou je die eigenschap niet gebruiken om een leuke mindgame te bedenken!

Men nemen: Een stapel speelgoed en een handjevol beloningssnoepjes of brokjes.

Stapel alle speeltjes op in de hoek van de kamer. Speeltjes waar een snoepje inpast krijgen een snoepje, maar niet allemaal. Als je alles hebt neergelegd, strooi je nog een handjevol snoepjes over de stapel heen. Ze verspreiden zich vanzelf door de stapel heel of vallen door tot op de grond. En dan…spelen maar! Geef je je hond liever geen grote hoeveelheden snoepjes, gebruik dan gewone hondenbrokjes die je een beetje verkruimelt in je hand.

DIY hondenspeelgoed maken
Bron: Shibashake.com

Pandora’s box (Kimi’s favoriet!)

Er zijn veel denkspellen verkrijgbaar waarbij je hond op zoek moet naar de beloning door schuifjes te verplaatsen of dingen van hun plaats te nemen. Hier een eigen gemaakte versie van dit spel.

Je neemt een kartonnen doos (een lege wijndoos uit de supermarkt bijvoorbeeld), een oude krant en een handjevol beloningssnoepjes of brokjes.

Maak een stuk of 30 proppen van krantenpagina’s. De ene prop wat strakker dan de ander, in de ene prop een snoepje, in de andere niks. Stop nu alle proppen in de doos en strooi nog een paar snoepjes los in de doos. Zet de doos neer, houd je camera in de aanslag en genieten maar:)

DIY hondenspeelgoed maken
Bron: Shibashake.com

Oude sokken (wel eerst wassen hè)

Gat in je sok, of een andere reden om er afscheid van te willen nemen? Je kunt je hond er nog erg gelukkig mee maken. Voor kleine hondjes is het vaak al genoeg om er een knoop in te leggen. Maar als je iets groters wil maken kun je ze ook vullen. Bijvoorbeeld met andere afgedankte sokken om een bal te maken. Of met papier zodat het een ritselend geluid maakt. Als je hondje een sloper is, en je het niet erg vindt om dit aan te moedigen, kun je er ook een paar brokjes in doen. Dan moet hij de sok uit elkaar trekken om er bij te komen. Hopelijk is hij daarna zo moe dat de bank heel blijft.

DIY hondenspeelgoed maken
Bron: Pinterest

Wegwerp bekertjes

Vind jij balletje balletje ook zo’n leuk spel? Speel het dan met je hond. Laat hem zien onder welk bekertje je het snoepje verstopt, hussel ze terwijl hij kijkt door elkaar en laat hem aanwijzen waar het snoepje is. Een makkelijke versie is het plaats verwisselen overslaan en je hond zo de juiste plaats aan laten wijzen. Om zijn speurneus aan te wakkeren kun je ook een klein gaatje in ieder bekertje prikken en het snoepje verstoppen zonder dat je hond kijkt. Laat hem vervolgens aan de bekertjes ruiken en aanwijzen welke het koekje heeft. Dit is natuurlijk makkelijker met beloningen die een sterke geur hebben.

Ook is het leuk om een paar pastic kommetjes op de grond te zetten met een snoepje eronder. Natuurlijk staat het kommetje omgekeerd:) Het is, zeker als je een gladde vloer hebt, nog een hele klus om de snoepjes onder de kommetjes uit te krijgen. Genoeg uitdaging en plezier dus!

DIY hondenspeelgoed maken
Bron: Pinterest

Petflessen

Is jouw Shiba helemaal gek van plastic flessen? Of van speeltjes die een krakend en knisperend geluid maken? Dankzij je hond kunnen lege plastic flessen ook een tweede leven krijgen. Sommige honden vinden ze zo al mooi, door het krakende geluid dat ze maken als je er op kauwt. Je kunt er ook een sok overheen trekken, zodat ze minder glad aanvoelen. En door een leeg flesje te vullen met kiezelsteentjes maak je een leuke rammelaar voor je hond.

DIY hondenspeelgoed maken
Bron: Dreamydoodles.com

Je kunt van het flesje ook nog een leuk denkspel maken waar snoepjes uit rollen!

Knip kleine gaatjes in een flesje, vul hem met brokjes en draai de dop er op voor een gratis snackbal. Hoe kleiner de gaatjes, hoe meer moeite je hond moet doen om zijn beloning er uit te rollen. Als je een hond hebt die graag met zijn ‘prooi’ schudt kun je ook meerdere van deze flesjes aan touwtjes binden. Knoop vervolgens de touwtjes aan elkaar en je hebt een tros flesjes, zodat je hond de beloning er uit kan schudden. Je kunt ook de dop van een fles af laten en een touw net boven het midden binden. Zoek het punt waarop de fles net niet uit zichzelf kantelt. Doe een paar brokjes in de fles en bindt deze ergens vast. De hond moet nu met zijn neus of poot tegen het flesje duwen om hem te laten kantelen en de brokjes te krijgen. Hoe hoger je het flesje hangt, hoe moeilijker. Pas wel op dat je een pup niet te veel laat springen, dit verhoogt het risico op hd en andere skeletaandoeningen.

En dan nog wat foto’s die voor zich spreken.

DIY hondenspeelgoed maken

DIY hondenspeelgoed maken

 

DIY hondenspeelgoed maken

 

DIY hondenspeelgoed maken

Heb je zelf nog leuke suggesties? Laat het dan zeker even weten!