Fokkerslijst

Versie: Februari 2018

Op deze pagina vind je een overzicht van betrouwbare Nederlandse en Belgische Shiba fokkers.
Shibalog is niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie in deze lijst. Er zijn fokkers die stoppen met fokken, geschorst worden of er nieuw bijkomen.

Deze pagina wordt met regelmaat bijgewerkt. Bovenaan de pagina vind je de maand waarin de pagina voor het laatst werd bijgewerkt. De websites van de rasverenigingen en fokkers zijn hierin de leidraad. Je doet er echter altijd verstandig aan om ook zelf op de website van fokker of vereniging te controleren of de fokkers nog actief zijn.

Deze lijst is een hulpmiddel voor jou om een goede fokker te vinden. Persoonlijke ervaringen met de personen achter de kennelnaam zijn voor iedereen anders en staan los van hun inzet voor het ras. Maak dus altijd persoonlijk kennis met de fokker en bezoek zijn/haar website en de website van de betreffende rasvereniging alvorens een eerste afspraak te maken.

Nederlandse fokkers

Criteria voor de door Shibalog aanbevolen NEDERLANDSE fokkers:

 • Beide ouderdieren hebben de volgende erfelijkheidsonderzoeken gehad (met GOEDE uitslagen!):
  • Heupdysplasie
  • Patella Luxatie
  • (ECVO) Oogonderzoeken (moet periodiek herhaald worden)
 • De fokker is aangesloten bij een rasvereniging en houdt zich aan het fokbeleid van de betreffende rasvereniging. Dit zijn in Nederland NIPPON INU en NVAI
 • De fokker houdt zich aan de regels zoals opgesteld door de Kennelclub in zijn land (NL: Raad van Beheer)
 • De fokker geeft FCI-erkende stambomen af
 KENNELNAAM WOONPLAATS RASVERENIGING
Akiyo-Mitsu Vlissingen NIPPON INU
Ayakira Overloon NIPPON INU
Chiisana Kitsune Assen NIPPON INU
Go Kuroakasou Nuenen NIPPON INU
Go Shansoumei Uden NIPPON INU
Jaklho Dordrecht NIPPON INU
Makoto Koban Nijverdal NIPPON INU
Mara-Shimas Landsmeer NIPPON INU/NVAI
O Wata Tsu Mi Den Helder NIPPON INU/NVAI
Of Mogéki Maren-Kessel NIPPON INU
Of the Potala Palace Leveroy NIPPON INU
Of the Queen of Shiba Medemblik NIPPON INU/NVAI
Saba-Youkos Hoofddorp NIPPON INU/NVAI
Senshi no Hime Scheemda NIPPONINU/NVAI
Shibakira Grootegast NIPPON INU
Shizen No Tamashii Almelo NIPPON INU
Tenshi-Yoi Breda NIPPON INU
Yorokobi Sliedrecht NIPPON INU/NVAI
Yoru no Hime Kootstertille NIPPON INU/NVAI
Astra Aphrodite Leeuwarden NVAI
De L’Hilarite Lichtenvoorde NVAI
Del Cazadora Blanca Klaaswaal NVAI
Foxy Bee Valkenburg NVAI
Go Kazumisou Tilburg NVAI
Kagetora Sint Philipsland NVAI
Kuro-Gitsune Zuidwolde NVAI
Takai Döro Staphorst NVAI
v. Xirana Kensha Geldrop NVAI
Yukiyama Kerkwerve NVAI
Zento Yuuboo Purmerend NVAI


Geldige documenten
Handig: Via onderstaande link kun je bekijken hoe de stamboom en uitslagen van de erfelijke testen eruit horen te zien in Nederland. Elk ander document is NIET geldig en GEEN bewijs van afstamming of gezondheid.

(werkt de link niet? Ga dan naar Nipponinu.nl -> Pupinfo.


Belgische fokkers

Criteria voor de door Shibalog aanbevolen BELGISCHE fokkers:

 • De fokker houdt zich aan de regels zoals opgesteld door de Kennelclub in zijn land (BE: Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus)
 • De fokker geeft FCI-erkende stambomen af
 • Beide ouderdieren hebben de volgende erfelijkheidsonderzoeken gehad (met GOEDE uitslagen!):
  • Heupdysplasie
  • Patella Luxatie
  • (ECVO) Oogonderzoeken (moet periodiek herhaald worden)

helaas is dit laatste niet 100% te controleren, wegens het ontbreken van een verplichting vanuit de Kennelclub/rasvereniging

Erfelijkheidsonderzoeken in België
Helaas stelt men in België vanuit de kennelclub en rasvereniging de onderzoeken naar Heupdysplasie, Patella Luxatie en oogafwijkingen nog niet verplicht bij de Shiba. Ik vind die onderzoeken echter onontbeerlijk. Vraag bij de Belgische fokkers dus altijd zélf naar de uitslagen en papieren van deze onderzoeken! Doet de fokker deze onderzoeken niet, vraag je dan af of deze fokker wel de beste keuze is voor het vinden van een nieuw gezinslid op 4 poten. Een goede fokker doet er namelijk alles aan om gezonde en gelukkige pups geboren te laten worden.

De Belgische Rasvereniging
Ook de Belgische rasvereniging (Akitaclub) is een ander verhaal. Ook zij stellen de gezondheidsonderzoeken niet verplicht. Daarom stel ik het lidmaatschap bij een rasvereniging bij de Belgische fokkers ook niet als criterium om ze op te nemen in deze lijst.

Bij de Belgische fokkers raad ik je dus aan om je extra goed voor te bereiden op je eerste bezoek (door bijvoorbeeld de fok-voorwaarden van de Nederlandse Verenigingen op te vragen) en de vragenlijst verderop in dit document mee te nemen. Een goede fokker zal het alleen maar waarderen wanneer je zo goed voorbereid je eerste contact legt.

Of Heavenly Hills Ronse
Saskatchewan Trails Ronse
From Hillock Snowy Shiba’s Binche
La Vallée Fjord Pepinster
Miyajima Brussel
Kerselereke Hechtel/Eksel
Narmenak Lommel-Kolonie
Of Flanders Crown Menen

Vragenlijst

Wanneer je bij een fokker op visite gaat om kennis te maken, is het handig om te weten welke zaken er in orde dienen te zijn om een gezonde, gelukkige en goed gesocialiseerde pup te mogen krijgen. Met dit vragenlijstje kom je al een heel eind. Is het antwoord op 1 van de vragen “Nee”? Ben dan heel kritisch, gebruik je verstand en maak een wijze beslissing. Bij een goede fokker zullen alle onderstaande vragen met “JA” kunnen worden beantwoord.

 • Kan de fokker je de gezondheidsuitslagen van de ouderdieren laten zien? (Heupdysplasie, Patella Luxatie en (ECVO) oogonderzoek)
 • Is de (aanstaande) moeder van de pups aanwezig?
 • Hebben beide ouders een FCI-erkende stamboom?
 • Zijn de pups ouder dan 7 of 15 weken wanneer ze het nest mogen verlaten? (Pups moeten wettelijk gezien MINIMAAL 7 weken oud zijn wanneer ze het nest verlaten. Let op! Als de pup de grens over moet (jij koopt als Nederlander bijvoorbeeld een pup bij een Belgische fokker), moet deze wettelijk gezien 15 weken oud zijn in verband met de nieuwe Rabiës-wetgeving.
 • Vraagt de fokker geld voor het komen kennismaken/puppybezoekje? Dat is absoluut niet gangbaar en zeer ongebruikelijk. Vraag je dus af waarom er geld wordt gevraagd om op visite te gaan en of je dat wel wil.

Voor meer informatie over de benoemde erfelijke afwijkingen waarop getest wordt bij de Shiba verwijs ik je graag naar onderstaande artikelen:

Heupdysplasie
Patella Luxatie

Voor meer informatie over het vinden van een goede fokker verwijs ik je graag naar onderstaande artikelen en pagina’s:

De fairpup check

De stamboom

Soorten en gradaties in broodfok

Leven met de keuze voor broodfok

Ontmoet de broodfok-mama’s

Mocht je na het lezen van deze informatie nog twijfelen over een fokker of vragen hebben? Stuur gerust een mail naar shibaloginfo@gmail.com. Ik zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen.